Kruispunten

 

Zakelijk


Wat is het?

Een (éénmans)bedrijf of een organisatie is ook een systeem, dat kan bestaan uit meerdere systemen als afdelingen en/of teams.

Ook binnen die systemen spelen zich allerlei dynamieken af. Tussen functies, binnen teams, tussen verschillende teams, binnen het management, met klanten of opdrachtgevers, met het moederbedrijf enz. En ook daar geldt dat als de universele basiswetten verstoord zijn, er op z'n minst onrust is, mogelijk oplopend naar grote problemen. En dan neemt ieder mens in een organisatie of bedrijf ook nog zijn eigen systeem mee. Wat vervolgens invloed heeft op hoe iemand met de in het bedrijf bestaande dynamieken omgaat.
 

Wanneer gebruik je het?

Het opstellingenwerk kan gebruikt worden te kijken waar de onrust of problemen vandaan komen. Doordat je de werkelijke oorzaak kent, zijn de interventies een stuk effectiever. Ook kan het gebruikt worden om preventief te kijken, om onrust en problemen voor te zijn. Bijvoorbeeld bij een voorgenomen reorganisatie.

Je kunt zelf als werknemer kijken als je problemen ondervindt met collega's, manager of organisatie. Naar welk deel je zelf inbrengt vanuit het systeem en welk deel van de organisatie is.

Ook als je als ZP'er werkt, zijn er dynamieken. Tussen jezelf, je bedrijf en je klanten/opdrachtgevers. De dynamieken die je vanuit je gezin van herkomst meeneemt hebben vaak veel invloed op deze dynamieken. 
 

Hier vind je een voorbeeld van een organisatieopstelling, met een stukje familieopstelling er in.


Doen?

Wil je kijken naar je eigen rol binnen jouw functie/team/relatie met je manager? Dat kan individueel of in een groep.
Wil je als manager kijken naar jezelf, je team en jouw manager? Neem dan contact op voor de mogelijkheden.
Dit geldt ook als je als managementteam of directie wilt kijken naar wat er speelt in de organisatie.

Voor ZZP'ers zijn er meerdere themadagen.